2023.07.17. 08:48

Famatuzsálem ápolása a pusztazámori kastély-parkban

Cégünk ügyvezetője, Németh Kristóf egy különleges műhelymunkára kapott meghívást, melynek a pusztazámori Öreg Tölgy Kastély-fogadó parkja adott otthont; és a névadó, közel 300 éves kocsányos tölgy részesült közösségi favizsgálatban, majd faápolásban – a résztvevők jóvoltából.

 

A Dr. Gutermuth Ádám szervezésében június 23-án zajló eseménynek magyar és szlovák szakemberek egyaránt meghívottjai voltak; Gutermuth Ádám és Németh Kristóf mellett jelen volt Hardy Viktor, Áč Marek, Ragula Zoltán, Róbert Hrdlica, Terpó Veronika, Varga Zsuzsanna és Kaltenecker Andrea.
A rendezvény hazai résztvevői térítésmentesen, a külföldi kollégák pedig kedvezményes térítés mellett végezték munkájukat.

Az öreg tölgyről Németh Kristóf öt évvel ezelőtt önkéntes munka keretében írt szakvéleményt; így először egy gyors, kiegészítő favizsgálattal és a lehetséges változások felmérésével kezdődött a műhely.
A faápolási munkák meghatározására – amely a korábbi szakvélemény alapján történt - és vezetésére Németh Kristóf a helyszínen kapott felkérést; annak részleteit, az előkészítésére szolgáló gyors kiegészítő favizsgálatot közös vita és szempontok alapján végezték el a jelenlévők.

Az ápolási feladat során – amely nagyjából hat órán át zajlott - négyen (Áč Marek, Ragula Zoltán, Róbert Hrdlica, Hardy Viktor) dolgoztak a fa lombkoronájában, és felváltva látták el a földi munkavégzést is.
A famatuzsálemet a nap folyamán teljes mértékben „végigmászták” a faápoló kollégák - ez terheléses tesztként is funkcionált.
A fa nyári metszésben részesült, ami vékony -jellemzően 3-5 cm-es, de maximum 8 cm-es - ágátmérőben lett elvégezve.
A lombkorona szélein, azokon az ágakon amelyek a fény hatására „túlzott mértékben” megerősödtek, 6-10 cm ágátmérőig történt részleges koronaredukció.
A száraz ágak, ágcsonkok kezelése háromféle variációban valósult meg: a stabilnak tekinthető régi ágcsonkok nem kerültek eltávolításra, míg a törékeny száraz ágak, illetve ágrészek levágásra kerültek, a  nagyobb méretű száraz ágak pedig csonkra, vagy törött ágra emlékeztető módon lettek formázva.
Koronabiztosítás beépítése is szükségessé vált, melyet elsősorban a jelentős méretű vázág hosszanti repedése indokolt, másodsorban pedig a jellemző szélirányból megváltozott környezet, amely egy közvetlen szomszédos fa kiszáradásában, és egy másik szomszédos fa koronájából jelentős méretű ág kitörésében nyilvánult meg. A biztonság megerősítése mellett, néhány éves távlatban a koronabiztosítás a  repedés körbenövését is segítheti, hiszen az ág szél általi kilengéseit “szűkebb keretek” közé szorítja.

A favizsgálat eredménye és a faápolás részletei az alábbi dokumentumban olvashatóak.

Favizsgálati eredmények 2018

Pusztazámor Öreg tölgy faápolása