2023.10.11. 10:56

Mennyibe kerül egy fa "fakopp " vizsgálata?

Attól függ. A fakopp vizsgálatra sosem adunk fa/db árat, több okból sem.

  1. Csak alapos vizuális vizsgálat után lehet következtetni arra, hogy a fákon milyen műszerrel, és hány helyen érdemes mérést végezni.
  2. A fakopp, ami a törés kockázatának megítélését segíti, csak akkor szolgál kielégítő eredménnyel, ha a megfelelő keresztmetszeten / keresztmetszeteken történik, és nincs semmilyen körülmény, ami a vizsgálat eredményét félreviszi.
  3. Előre, vagyis árajánlatadási fázisban felelősen megmondani, hogy hány helyen kell vizsgálni majd a fát, nem lehet. A munkavégzés során előfordulhat, hogy a favizsgáló a korábbi feltételezései megerősítésére, vagy hatérérték közeli eredmények esetén megbizonyosodás végett, több helyen, esetleg más műszerrel is vizsgál (keresztellenőrzést végez), hogy ne vágasson ki fát „feleslegesen”.  
  4. Ha mindig csupán egy helyen mérünk (általunk legszűkebb keresztmetszetnek vélt helyen) de nem biztosított a mérések számát kiterjeszteni költségvetési okból, akkor javaslatot sem tudunk adni felelősen, hogy mi a teendő.
  5. Ez olyan, mintha egy orvosi vizsgálat során elvárnánk az orvostól, aki megnézett bennünket, hogy egy röntgen után, azonnal megmondja mire számíthatunk, visszautasítva az esetleges további vizsgálatokat.