2019.10.22. 09:13

6 jótanács a fák védelmére építési területen!

Amikor valami épül a legtöbb ember a projekt befejezésére összpontosít, és kevesen gondolnak arra, hogy az építkezés, hogyan hat a környezetben lévő fákra. A fa gyökérzónája azonban kiterjedt, nem csak a lombkorona alatti vetületet foglalhatja el a föld alatt, hanem azon túl is ágazhat. 

 

 

Ezért, amikor azt gondolja, hogy a fa biztonságos távolságra van a munkagépektől előfordulhat, hogy téved. Az út egyik oldalán végzett munkálat könnyen lehet, hogy hatással van az út másik oldalán álló fára.

A fák könnyen megsérülhetnek az építkezés közben, és ha a sérülés bekövetkezett, akkor már nem sok mindent tehetünk, hogy megóvjuk őket. Az építési munkafolyamatok során a fák ápolásának, kezelésének összefüggő folyamatnak kell lennie, melyet a tervezési szakaszban kell elindítani, és az építés során folyamatosan biztosítani szükséges, sőt az építés befejezése után is.

Nézzük a leggyakoribb építési hibákat, és azt, hogyan lehet megakadályozni ezeket a következő építési projekt során.

1. Értékeljük a fákat a munkavégzés megkezdése előtt!

Nem minden fa fogja túlélni az építkezést! Ha a területen olyan fa áll, amely befolyásolja az épület formatervezését, egyértelműen az útjába áll az építendő objektumnak, parkolónak, járdának akkor gyakorlatilag nulla a valószínűsége a túlélésnek.Bár szomorú lesz látni, ahogy kivágják, mégis sokkal könnyebb és olcsóbb a fa kivétele, mint megvárni, hogy az építés károkat okozzon. Az ilyen fák az építkezés hatására veszélyessé és törékennyé válhatnak, ami balesethez vezethet.

A minősített faápoló/favizsgáló szakember képes lesz arra, hogy megítélje és megmondja, mely fáknak nincs esélyük a túlélésre, és melyek azok, amelyek jó eséllyel tovább élhetnek.

2. Fordítsunk gondot az előkészítésre!

Ha van egy nagyértékű fánk, melynek gyökérzónájába beavatkozás történik az építés során, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy „felkészítjük” az építkezésre. Ez történhet úgy, hogy szakszerű módon gyökérmetszést hajtunk végre, vagy az egészség megőrzése érdekében injektáljuk, életciklushoz igazodó kondícióját fokozzuk bio-stimulánsokkal és növekedésszabályozó hormonok segítségével, így képesek lesznek felkészülni az építkezés során felmerülő stresszre.

3. Tartsuk be a szabályokat, korlátozásokat!

A gyökérzet egy része a föld alatti felső 15-30 cm közötti talajrétegben található. Ezek a gyökerek könnyen sérülhetnek az építkezés alatt, és néhány évvel később sérülésük a fák kipusztulásához vezethetnek. Annak érdekében, hogy az építési vállalkozók ne sérthessék meg ezeket a gyökereket, a legjobb megoldás valamilyen fizikai akadály felállítása és a fa kritikus gyökérzónájához való hozzáférés korlátozása. A megfelelő favédelmi tervek fizikai korlátokat (kerítések és kalodák) tartalmaznak, és felhívják a vállalkozó figyelmét arra, hogy a fa gyökereiben okozott károkért ők lesznek a felelősek, amennyiben ezeket figyelmen kívül hagyják.

4. Tartsuk be az építési szabályzatban foglaltakat!

Bizonyos helyeken az építési szabályzatban igenis meg van határozva, hogy a favédelmet biztosítani kell az építőnek a fák egészségének megőrzése érdekében. Mivel ezek a szabályok munkánként, munka területenként eltérőek, más-más előírás vonatkozhat rájuk. Ha a szabályok nem teljesülnek,  az lelassíthatja a munkát,  pénzbüntetésre számíthatunk, esetleg pótlási kötelezettséggel, amelyeket nem mindig a vállalkozó fedez. 

Ahelyett, hogy a szabályozások miatt aggódunk, bízzunk meg , hogy  faápoló/favizsgáló szakértőt, hogy vegyen részt a munkában, segítsen tájékozódni a szabályozásról, az építési tervben szereplő előírt feladatokról.

5. Ügyeljünk az utógondozásra!

Nem számít, mennyire körültekintő az építő vagy az építtető, a fák környezetében beavatkozás történik, amely sérüléssel járhat, ezért az utógondozás ugyanolyan fontos, mint az előkészítés. Az utókezelés, a fa előkészítéséhez hasonlóan, a fák egészségének fenntartására összpontosít. Ez magában foglalhatja az általános egészségi állapot fenntartására vonatkozó beavatkozásokat és a kezeléseket a rovarok és a betegségek védelmében mindaddig, amíg a fa eléggé megerősödik ahhoz, hogy a környezet természetes terheléseit elviselje.

6. Működjünk együtt!

Ne azzal töltse értékes idejét és energiáját, hogy kitalálja, hogyan lehetne megőrizni a fákat. Konzultáljon szakértővel, készítsen/ készíttessen Favédelmi Tervet, működjön együtt vállalkozójával, és tartsa be a szabályokat, előírásokat. A favédelmi tervnek átfogónak kell lennie beleértve az értékelést, előkészítést, a kerítés/ kordon felállítását a megközelíthetőség korlátainak kialakítását, a tömörítési technikákat, valamint az utókezelést.

 

 



Kapcsolódó cikkek