2020.01.17. 13:26

Faápolási tippek

A fa megfelelő gondozása a megfelelő faj kiválasztásával és a megfelelő helyre ültetéssel kezdődik. Ügyeljünk arra, hogy legyen elég helye, akkorra is, amikor elérte a végleges méreteit. Mérlegeljük, hogy milyen célból ültetjük a fát? A végső cél meghatározza a különböző fák alkalmasságát.

Az ültetési helyre vonatkozóan korlátozó tényezőkkel kell számolnunk. Milyenek a talajviszonyok? Milyen ökológiai igényei vannak a fáknak? Mi a maximális magassága és eloszlása ​​az adott fának a neki szánt térben? Milyenek a benapozási viszonyok? Van-e légvezeték a közelben?   Tájékozódjuk a különböző fák igényeiről, és a jogszabályok által előírt védőtávolságokról, vagy kérjük ki szakember tanácsát.

Megfelelő fát a megfelelő helyre

Az alacsonyra növő fajták biztosan nem kerülnek bele az elektromos vezetékek védőzónájába.  A délkeleti, délnyugati és nyugati tájolású nagy lombkoronával rendelkező lombhullató fák nyáron hűtést biztosítanak, de nem akadályozzák a meleg téli napfény teraszra jutását. A telek északi részére tervezett örökzöld szélvédőként is működhet, blokkolja a téli hideg szeleket.

Válasszunk egészséges fát a faiskolából

A megfelelő gondozás az egészséges fa kiválasztásával kezdődik. Jó tudni, hogy mire kell ügyelni, ha szeretnék biztosítani, hogy a fa az egész élettartama alatt biztosítsa számunkra az előnyeit.  Ha szabad gyökerű fákat veszünk, akkor a gyökereknek nedvesnek kell lenniük, ültetés előtt biztosítsuk számukra, hogy 3 órán keresztül vízzel telt edényben lehessenek. A földlabdás fák földlabdájának pedig szilárdnak kell lenni, és illeszkedni kell a fa méreteihez.  Ezeknek a fáknak a földlabdáját ültetés előtt be kell öntözni, akárcsak a konténerben nevelt fákét. Ha a gyökerek metszésére kerül a sor, a vágást éles szerszámmal végezzük, és 5 cm-nél vastagabb gyökeret ne vágjunk el és a metszési felület is egyenletes, sima maradjon.


Kapcsolódó cikkek