2021.07.28. 08:29

Könnyedén belefuthatunk nem megfelelő szakmai kiírásba

Mikor veszélyes egy fa? Mikor kell meghozni a kivágására - és pótlására - vonatkozó felelősségteljes döntést a tulajdonosnak? Ezekre a kérdésekre a favizsgálat adhat választ, mégis a fatulajdonosok többsége a katasztertől várja a probléma megoldását.

A fakataszterek elkészítése vagy elkészíttetése szorosan kapcsolódik az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992 (XI. 6.) kormányrendelethez, illetve az ezt módosító 48/2001. (III. 27.) kormányrendelethez, mely tulajdonképpen elengedhetetlenné teszi a kataszterek létrehozását, hiszen csak akkor tudunk zöldvagyonértéket számolni, ha tudjuk az adatokat.

A fakataszter egyik célja tehát, hogy információt biztosítson a tulajdonban lévő fák értékéről, állapotáról és biztonsági kockázatukról.

A kataszteri kiírások egyik legnagyobb problémája, hogy a fák egyedi állapotértékelése egy olyan 70 éves módszeren alapul, amelynek kiindulópontja az erdészeti, nem pedig a városi fák értékelésén nyugszik. Ezen adatok segítségével számolják a kockázatarányos megtarthatósági mutatót is, ami érthető igény –leginkább az önkormányzatok részéről– mármint, hogy egyetlen mutató alapján dönthessenek egy fa további sorsáról, de a mutató alapjául szolgáló módszer még kiforratlan, így szerintünk használata számos esetben félrevezető. A biztonsági kockázat megítélése tehát komoly tapasztalattal rendelkező szakértőt kíván.

A fakataszterek kiírásakor az egyik legfontosabb feladat, hogy tisztázzuk, mire szeretné használni az adott település, önkormányzat, vagy cég. A cél fogja meghatározni a felvételezés pontossági igényét, és a felvételezendő adatok körét. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy teljesen más célokra tudjuk használni az egyes katasztereket. 

Egy „közepes” adatmennyiséggel rendelkező szubméteres pontosságú térinformatikai rendszerben rögzített kataszter mást célt szolgál, mint egy lézeralapú (LIDAR-ral felvett), a fa környezetében található kockázati elemeket “megnevező”, fajtatulajdonságokat felsorakoztató társa. A másik, viszonylag gyakran előforduló probléma, hogy a kiírás egyes részei feleslegesen túl mélyen szabályozottak, ugyanakkor azok, amelyek nagyon fontosak például a kockázatértékelés aránytalanul aluldefiniáltak.

A legnagyobb szükség a kockázatok elemzésére és a faállományok fenntartásának tervezésére szolgáló, bővíthető fakataszterek létrehozására lenne. Egy testre szabható, bővíthető és a rohamosan fejlődő faápolási munkafolyamatokat beépíteni képes rendszerre, ahol a fák besorolása nem vitalitás alapján, hanem a környezetére gyakorolt kockázata és a fa állapotának összefésülése alapján van meghatározva. Igy lehet elérni azt is, hogy a fák felmérésével, a tényleges és indokolt faápolási munkák meghatározásával a fák tulajdonosainak a legnagyobb segítséget nyújtsa.

A fa (egyedi és forintban kifejezett) értékének meghatározására egyelőre nincs jobb módszer itthon, mint ami a kataszterek nagyrészében megtalálható. Nagy probléma azonban vele, hogy a koronaértékelésnél (a fa lombkoronájának állapotát meghatározó munkafolyamatnál) nem veszi figyelembe, hogy a fa csonkolt -e vagy sem. Így előfordulhat, hogy a lombkorona állapotát akkor fogja a legvitálisabbnak értékelni, amikor az már jelentős másodlagos koronát növesztett, pedig a törékenység szempontjából épp ilyenkor a legveszélyesebb. Az életképességre vonatkozó értékek definícióinak egy része a fa jelenlegi, másik része a jövőbeli állapotára utal, ami szintén dilemmát okoz a faérték használhatóságát illetően. Továbbá nem veszi figyelembe a fa helyének megfelelőségét, vagyis azt, hogy kialakított fahelyen telepített fáról, vagy esetleg a villanyoszlop aljában növő spontán fáról van-e szó.

A fakataszter befektetés: Ne (csak) az árat nézzük, hanem azt is, hogy mire fogjuk használni.

 

 

 



Kapcsolódó cikkek