2021.12.21. 11:55

Mennyire legyen pontos a fa törzspozíciójának térképi elhelyezése?

A fák digitális térképen való lejelölése, elhelyezése sarkalatos kérdés a fakataszter készítése során. Nem csupán azért, mert meghatározza, hogy a kataszter mire lesz használható, hanem azért is, mert az elkészítés árát is nagymértékben befolyásolja.


Digitális (nem papíralapú) kataszter készítése során a fák törzspozíciójának elhelyezése valamilyen térinformatikai szoftver segítségével egy a programba beilleszthető térképen történik. A térképi alap, lehet google maps, vagy bármilyen ingyenesen elérhető, szabad felhasználású térkép. Legélesebb és legtöbb dologra használható térképalap az orthofotó. Ezek légi fotók alapján készülnek, a föld felszínét ábrázolják egy adott méretarányban.  Ez alapján különféle térinformatikai rendszerek – így a digitális fakataszterek képi háttérinformációiként szolgálnak.  A fa törzspozíciója google térkép alapján, több méteres pontatlansággal helyezhető el, ráadásul maguk a térképek is torzítanak. Szubméteres, vagyis méter közeli pontosságról csak orthofotó esetén beszélhetünk. Ha megvannak a megfelelő viszonyítási pontok, akkor hozzávetőlegesen 1-3 méteres pontossággal a fák kézi kijelöléssel, a helyszínen egy tablet használatával lejelölhetők. Egy ilyen alapokra épülő kataszter azonban még mindig nem alkalmas beruházások, ( parkolók, bicikliutak) tervezésére, ehhez pontosabb jelölés szükséges.


A jelenleg elérhető legpontosabb térképi fa elhelyezést, lidar alapú felmérés pontfelhőiből kapott adatok adnak a fákról. Ezen adatok feldolgozása számos módon lehetséges, a módszereket, és az azokkal járó hibalehetőségeket is jó megismerni. A lidar alapú felméréssel (légi vagy földi lidar) megfelelő körülmények között, (lombtalanállapot, nem túl zárt állomány, stb.) 30 cm -es pontosság is elérhető. Erre akkor is szükség lehet egy fakataszter esetén, ha ebből tervezni is szeretnének a közeljövőben. Egy ilyen pontossággal készülő fakataszter ára, akár a négyszerese is lehet egy kézzel elhelyezett törzspozíciókat tartalmazó kataszterhez képest. A kataszter árát többek között jelentősen befolyásolja a felvételezett adatok mennyisége, és azok pontossági igénye.



Kapcsolódó cikkek