2020.04.14. 08:30

Favizsgálat vagy kataszter?

Már megszoktuk, hogy az emberek érdeklődőek és közlékenyek lesznek, ha a lakókörnyezetükben "gyanúsan" sokat mozgolódnak páran egy-egy fa körül. Körbejárják, nézegetik, vizsgálgatják azt.

Mindenki szeretné tudni, ha valami Őt érintő változás történik a háza előtt, vagy a közelében. Ez természetes. Olykor azonban, „szakmai” indokaikat is felsorakoztatják a járókelők másodpercek alatt, hogy miért kellene a fát kivágni, vagy épp megmenteni. Szerintük.

Amikor kolléganőmmel egyedi jelölőrendszerrel, átlalóval valamint egyéb eszközökkel felszerelkezve fák adatait vesszük fel gyakran jóindulatú (?) járókelők érzik azt, hogy feltétlenül oda kell jönniük hozzánk és beszélgetést kezdeményezni: „elnézését, ki fogják vágni?” vagy „ne haragudjon legallyazzák?” Ilyenkor akaratlanul is elmosolygunk, és csak a poén kedvéért visszakérdeznék olykor, hogy vajon miből vonta le ezt a messzemenő következtetést? A kezünkben szorongatott kalapácsból vagy a felvételezésre szolgáló tabletből?

Természetesen nem tudunk és nem is szándékozunk egyértelmű választ adni, hiszen a kataszterbe vétel, nem mély favizsgálat. Vannak olyan fák, amelyek lecserélést pár perc alatti szemrevételezéssel is meg lehet mondani, de a városi fák gyakran nemhogy mélyebb vizuális vizsgálatot, de még műszeres vizsgálatot (vizsgálatokat) igényelnek, ahhoz, hogy felelősen lehessen nyilatkozni további sorsukról.

A kataszterezés során csupán előszűrés történik, a fák legfontosabb adatainak rögzítésével, állapot felméréssel, további teendők kiírásával, azonban a felvételezésekor a fánál eltöltött pár perc legtöbbször nem elegendő ahhoz, hogy „ítéletet” mondhassunk.  A kataszter egy leltár, jobb esetben egy digitális térképen is megjeleníthető leltár, melyen folyamatosan nyomon követhetjük a fáink sorsát, rögzíthetjük a fán végzett beavatkozásokat, és amelyet folyamatosan frissíteni kell, hiszen a fa növekszik, a környezete változik, az állapota változik.

A változások miatt elengedhetetlen, hogy folyamatosan frissítsük, hiszen egy adott pillanatban érvényes adathalmaz, ami, ha elveszti aktualitását, elveszti az értelmét és az értékét. 



Kapcsolódó cikkek