2021.05.04. 09:58

Öt fontos szempont, ha fakatasztert készítő vállalkozást keres

A fakataszter nyilvántartást jelent, melynek kulcsfontosságú részét olyan favizsgáló szakember végzi, aki képes helyesen megítélni a fa veszélyességére vonatkozó egyedi kockázatot, és állomány szinten tud gondolkodni. A fakataszter készítés rendkívül összetett feladat és nagy jártasságot igényel. A fizikai adatok felvételét éppolyan nehéz a valóságban felvenni, mint azt megítélni, hogy a fa veszélyes-e.

Egyszerűen csak más jellegű tapasztalatot követel meg. Amennyiben kataszter készítő céget szeretne megbízni, az alábbiakat érdemes szem előtt tartani. 

1. Legyen koncepció!

Az a cég, amelyik az állomány hozzávetőleges ismerete és koncepció egyeztetés nélkül ad fa felvételezési darabárat, szinte biztos, hogy nem lesz képes hasznos katasztert átadni. Nincs azonnali válasz arra, hogy mennyibe kerül egy kataszter egy kisebb település vagy kisváros vagy akár fás területtel rendelkező cég számára, mert a cél, amire használni szeretnék és a zöldterületre szánt költségvetés is eltérő. A megbízóval egyeztetve érdemes az idő jelentős részét az előzetes egyeztetésekre fordítani, a kataszteri koncepciót a zöldterületi koncepcióba illeszteni, hogy mindenki elégedett legyen a kapott eredménnyel.

2. Tisztázzuk a pontosság igényét!

A pontossági igények és ezek következményei feltétlenül tisztázandók a munka megkezdése előtt. Egy analóg katasztert – excelben, papíralapon- teljesen más célokra tudunk használni, mint egy „közepes” adatmennyiséggel rendelkező szubméteres pontosságú térinformatikai rendszerben rögzített változatot. Ugyanígy egy LIDAR alapon felvételezett, és például a fa környezetében található kockázati elemeket megnevező, fajta tulajdonságokat felsorakoztató kataszter másra lesz felhasználható a való életben. Mindig rögzítsük az elérni kívánt célt, mert ez fogja meghatározni a felvételezés módszerét.

3. Legyen szakember és legyen tapasztalat!

Rendelkezzen a cég olyan kockázati és egészségi állapotot megállapítani képes szakemberrel, akinek véleményében bízunk, szakértelméről megbizonyosodtunk. Alapvetően a kataszterben a fákról felvett adatok egy részét – főleg fizikai adatokat – úgy, mint magasság, átmérő, lombkorona átmérő, törzsek száma- egy gyakorlott, különböző mérő eszközök használatában jártas ember vegye fel, főleg akkor, ha a megbízás pontosságára vonatkozó követelmények rendelkezésre állnak.  Az állapot és kockázat felmérése, a veszélyes fa kiszűrése, a kataszteri munkák során kulcskérdés, hiszen nem mély favizsgálat történik, csupán egy pár perces előszűrés. Nagy tapasztalattal rendelkező szakértő képes gyors, és megfelelő következtetést levonni, esetleg a szükségesnek tartott további vizsgálatokat, valamint a javasolt intézkedéseket kiírni.

4. Vállaljon felelősséget! 

Érdemes szem előtt tartani, hogy a fakataszter nem feltétlen ad faegyed szinten mély válaszokat a fa előéletére és benntarthatóságára vonatkozóan.  Adhat, de ennek a típusú kataszternek a legmagasabb a szakember és időigénye. Különböző tartalom mélységgel és különböző pontossággal készülhetnek a kataszterek, mindig a célt kell szem előtt tartani (és persze a rendelkezésre álló költségvetést). A legtöbb kataszter nem alkalmas arra, hogy bicikliút, vagy egyéb építési tervezés alapjául szolgáljon, mert ahhoz általában nem elég pontos a fa térképen lévő elhelyezése.  A kataszter árát a pontosság determinálja – mind térinformatikai rendszerben történő elhelyezés tekintetében, mind a felhasznált (mérési) eszközök, valamint a szakemberek tapasztalatának vonatkozásában is. 

5. Adat tulajdonjog tisztázása

A kataszter felvételére számos (térinformatikai) rendszer áll rendelkezésre. A program, amiben rögzítésre kerül természetesen számít, de mindegyiknek megvan a maga előnye és a gyengéje is. Tőlünk nyugatra fakataszterezésre alkalmas programok versenyeznek a piacon, itthon kb. két-háromféle szoftver támogatottságú rendszer áll rendelkezésre. Tisztázzuk a munka megkezdése előtt, hogy a felvett adatok kinek a birtokában lesznek, ki és hogyan használhatja azokat, illetve mennyire kompatibilis a választott alkalmazás más, már korábban is alkalmazott rendszerünkkel.



Kapcsolódó cikkek