2020.02.07. 08:00

Az idős fák gondozásának 4 kihagyhatatlan lépése/1.

A koros fák az erőt és a maradandóságot szimbolizálva méltóságot és gyönyörűséget sugároznak. Irántuk való tiszteletünk a történelem előtti időkből való, mégis a megfelelő ápolást igénylő szaktudást sokszor nem tartjuk elég fontosnak.

Fákról való gondoskodásunk során gyakran szembesülünk olyan problémákkal, fahibákkal, melyek korábbi gondozási hibák következményei. Lassú növekedésük miatt a felmerülő problémákat nem orvosoljuk azonnal, azonban késlekedésünknek később súlyos anyagi következményei lehetnek. Az egészséges fák értéke az életkoruk növekedésével egyre nő. Azáltal, hogy esztétikai élményt nyújtanak, növelik ingatlanjaink értékét, hozzájárulnak környezetünk tisztításához, energiát takarítanak meg árnyékukkal, védelmet adnak a téli szél ellen. Emiatt jó, ha a fákra egyfajta befektetésként is gondolunk. Rendszeres megelőző jellegű faápolási intézkedésekkel, melyek a fák egészségének megőrzésére irányulnak, hozzájárulunk ahhoz, hogy a fa értéke a korosodással párhuzamosan nőjön és a későbbiekben megelőzhetők legyenek a nagyobb kiadások. 

A hatékony karbantartással, ami rendszeres favizsgálatot és az azt követő ápolási munkák végrehajtását jelenti (metszés, talajtakarás, tápanyagutánpótlás, talajvisszapótlás, stb.), az esetleges problémák hamar szembetűnnek és időben orvosolhatók lesznek, még mielőtt a fa pusztulását okozhatnák.

Ahogy az amerikai ISA (International Society of Arboriculture) is ezt javasolja, a mi véleményünk is az, hogy az első lépés legyen a favizsgálat, majd a talajtakarás, talajerőgazdálkodás és a  metszés

A rendszeres favizsgálattal nyomonkövethetjük a fák változásait, felismerhetjük a betegségeket környezeti ártalmakat, mielőtt a problémák súlyossá válnak. Idős fák vitalitását jó volna évente legalább egyszer vizsgálni az alábbi szempontok szerint:

  • rügy és levél képződés

  • levélméret

  • hajtásnövekedés mértéke

  • korona elhalásának mértéke

  • látható sárülések a levélen, hajtáson, ágon, törzsön és gyökérnyakon

A fák egészségi állapotában beállt változásának egyik biztos jele a növekedésben való visszaesés, amit egy tapasztalt favizsgáló a korábbi évek hajtásnövekedésével könnyen össze tud hasonlítani. A gyenge egészségi állapotnak további jele lehet a kéreg és a korona elhalása. Ezen problémák okai gyakran a múltban gyökereznek. A laza kéreg, gombásodás, növekedési deformitás mind a bomlás jelei. Amennyiben bármilyen eltérést látunk a vizsgálat során (kártevők jelenléte, levélfoltok, elszíneződött, elhalt levelek, hajtások stb.), rögzítenünk kell azt és rövid időn belül felülvizsgálatot kellene végeznünk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérjük favizsgáló vagy növényorvos segítségét.

Folytatjuk...

 



Kapcsolódó cikkek