2021.07.07. 12:47

Ilyen a szakszerű metszés, ami hosszú távon biztonságossá teszi a fákat

A városi fák szakszerű metszése a fák biztonsága érdekében a legtöbbször elengedhetetlen. A díszfák metszése során a kézifűrész lesz a faápoló szakember legnagyobb segítsége.  Jó minőségű faápolói munka után, nem látunk jelentős különbséget a fán, annak ellenére, hogy a teljes lombkorona mennyisége akár 20-25 %-kal is csökkenhet a megfelelő helyen.

A metszés, a gallyazás, csonkolás fogalmak között a mai napig vannak értelmezésbeli különbségek, a fizikai kivitelezésük tekintetében pedig ehhez eltérő képek társulnak az emberek fejében, mint eredmény. Ehhez jelentős mértékben hozzájárultak az elmúlt években a közterületeken zajló fák gallyazása néven végzett csonkolási „borzalmak”. Mi a különbség a metszés, a gallyazás és a csonkolás között? Felismeri -e egy laikus a beavatkozások közötti eltéréseket?

A metszés

Szakszerű metszés esetén általában eltávolítják a szakemberek a fáról az elszáradt, elhalóban lévő, beteg, kereszteződő, túl sűrű, rossz állású, alászorult, esetleg a gyenge növekedésű ágakat. A teljes körű metszés esetén, amennyiben a fa helyzete és állapota megkívánja statikai egyensúlyt helyreállító metszést, lombkorona térfogatát csökkentő kurtító metszést, vagy épp részleges metszést (is) végezhetünk. Habár a metszésnek számos előnye van, nem feledkezhetünk meg arról, hogy elvégzésével sebeket ejtünk a fán. Egy ágat sem szabadna ok nélkül eltávolítanunk. Idős fák vastag ágainak levágása előtt mindig mérlegeljünk, hogy megéri-e egyáltalán beavatkozni.

A gallyazás

A gallyazás alapvetően a száraz, sérült ágak eltávolítását jelentené, de az elmúlt években sok helyen a közterületen lévő fák gallyazása elnevezés szinte egybeforrt az áramszolgáltatók gallyazási technikájával, aminek az eredménye a lefejezett, tönkretett vezeték alatti fasorok garmadája. Csonkolásról, vagyis a fák lejfejezéséről akkor beszélünk, amikor durva, a fákat esztétikailag és a biztonság szempontjából is tönkretevő beavatkozás valósul meg. Manapság csak akkor végzik, ha a kivágásra valamiért nincs mód, és ezzel egy-két évre tulajdonképpen eltudják halasztani a kivágást, és közben gondoskodni lehet a megfelelő fa utánpótlásról.

A csonkolás

A csonkolást még mindig sok megbízó kéri, mert fél, hogy a tulajdonában lévő, esetlegesen túl magasra nőtt fa veszélyezteti testi épségét, épülete, kerítése stb. biztonságát. A túlzott visszavágás a vitalitás gyengülésével és a fa belső egyensúlyának felborulásával jár. Az így visszametszett fák jóval védtelenebbé válnak a külső negatív hatásokkal – gombafertőzéssel, rovarkárral, szárazsággal vagy hősokkal – szemben. A fertőzéseken kívül a másik komoly probléma, hogy az adott gyökérzettel rendelkező fa csonkja néhány évig új hajtásokat hoz, mintha megújulna. Valójában azonban ezek az új hajtások törékenyebb és sérülékenyebb lesznek. A fa 5-10 éven belül szinte a visszavágás előtti magasságot elérő hajtásokat hoz, de ezek veszélyessége a törékenységük miatt, sokszorosa az eredeti ágakénak. A csonkolással nem nyertünk tehát semmit, viszont meggyengítettük a fát, így hosszútávon a pusztulásához járulunk hozzá.

Faápoló szakember felkeresése
 
Igyekezzünk olyan szakembereket keresni, akik fabiológiai szaktudással rendelkeznek, hosszú távú tapasztalatuk van, és a faápolási beavatkozás előtt megvizsgálják a fát, hogy mire van szüksége, vagy pedig favizsgáló által kiírt faápolási intézkedéseket hajtanak végre. A legfontosabb, hogy tanuljunk meg hosszú távon gondolkodni, ha fákkal kapcsolatos döntéseket hozunk és ne csonkoljunk, inkább gondoskodjuk időben a megfelelő fa pótlásáról.
metszés
metszés után
metszés
metszés előtt
csonkolt fasor
csonkolt fasor
csonkolt fa
csonkolt fa


Kapcsolódó cikkek