2020.02.14. 08:00

Az idős fák gondozásának 4 kihagyhatatlan lépése/4.

Koros fák ápolásának talán a legközismertebb és általánosan alkalmazott módja a metszés.

Ennek elvégzéséhez adunk a cikksorozat utolsó részében néhány szempontot.

Metszés


A metszésre szükség van az elhalt, fertőzött ágak eltávolítása, a növekedés elősegítése, a statikai egyensúly megteremtése miatt. Habár a metszésnek számos előnye van, nem feledkezhetünk meg arról, hogy elvégzésével sebeket ejtünk a fán. Egy ágat sem szabadna ok nélkül eltávolítanunk. Idős fák vastag ágainak levágása előtt mindig mérlegeljünk.
A nagyméretű fák metszéséhez speciális felszerelés, gyakorlat és tapasztalat szükséges. Ma már vannak Magyarországon is akkreditált faápoló képzésen végzett minősített szakemberek. A faápolók a képzés során megtanulják a veszélyes munkák biztonságos kivitelezését, így elkerülhetők a személyi és vagyontárgyi károk és a fa sérülése is. 

Kivágás


Habár a kivágás csak a legvégső megoldás lehet, elvégzése csak bizonyos körülmények közt lehetséges. A képzett faápolók arról is tudnak felelős döntést hozni, hogy ki kell-e vágni a fát, és rendelkeznek ennek biztonságos kivitelezéséhez a szükséges felszerelésről.
Kivágásra akkor van szükség, ha:
●    a fa elhalt, vagy helyrehozhatatlan kockázatot rejt,
●    más fák növekedését akadályozza, zsúfoltságot okoz, melyet metszéssel sem lehet korrigálni,
●    alkalmasabb fajtával helyettesíthető,
●    építkezés miatt kell eltávolítani 
Gondos ápolással azonban fáink szépségükkel és ökológiai szolgáltatásukkal emelik ingatlanjaink értékét, ezért kivágásra csak a legvégsőbb esetben kerüljön sor. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a rosszul karbantartott fák jelentős kockázatot rejtenek, ezért az ápolást mindig bízzuk szakemberekre.



Kapcsolódó cikkek