2020.02.13. 14:00

Az idős fák gondozásának 4 kihagyhatatlan lépése/3.

Koros fák esetén hajlamosak vagyunk csak a föld feletti farészek vizsgálatára, gondozására.

Ne felejtsük el azonban, hogy a fa föld alatti és feletti mérete közel azonos.

A talaj nem csak közeg, melyben elhelyeztük ültetéskor, hanem életfeltételeit biztosító bonyolult biológiai rendszer.


Talajerő gazdálkodás


Az idős fák gondozásának egy másik sarkalatos pontja a talajerő gazdálkodás. Belterületi fák gyakran szenvednek tápanyaghiánytól, pH elégtelenségtől (túl lúgos vagy savas), rossz vízelvezetéstől vagy talajszerkezeti elégtelenségtől, melyek a növekedést hátráltatják.


Előfordul, hogy a talajban ugyan jelen vannak a növények számára szükséges tápanyagok, de a kedvezőtlen pH adottságok miatt felvételük nem vagy csak korlátozottan lehetséges. Ilyen esetekben olyan talajjavító anyagok hozzáadásával, melyek megváltoztatják a talaj pH értékét, csökkenthetjük a növényi stresszt.


Vízelvezető rendszerek telepítésével javíthatjuk a talaj nedvességtartalmát, ám figyeljünk oda, hiszen a gyökérzónában végzett földmunkák a gyökerek sérülésével is járhatnak. A tömörödött talajt kézzel vagy sűrített levegő segítségével lazíthatjuk. Morzsalékossá alakításával serkentjük a gyökerek növekedését is. Ha csepegtető öntözést alkalmazunk, ügyelnünk kell az öntöző zónában a talaj lazítására, hogy a gyökerek sérülését elkerüljük.


Olyan famatuzsálemek esetén, ahol a fának jelentős természeti vagy tájképi értéke is van, mindenképpen érdemes időt és pénzt áldozni a fák talajszerkezetének és tápanyagtartalmának rendszeres vizsgálatára. A favizsgáló szakember kapcsolatban áll talajvizsgálati laboratóriumokkal és javaslatokat tehet az elvégzendő kezelésekre.

 

Folytatjuk...
 



Kapcsolódó cikkek