2019.11.29. 13:04

Elbúcsúzhatunk Európa kőriseitől?

Senki sem szeret riadalmat kelteni. Vannak azonban olyan súlyosnak látszó esetek, amelyeknél jobb felmérni a várható kockázatokat és jó előre felkészülni rájuk. Európai Növényvédelmi Szervezet (EPPO) már 2003 óta foglalkozik a smaragd kőris kéregrontó díszbogár (Agrillus planipennis) terjedésével.

Egyes jóslatok szerint a rovar felbukkanása veszélyezteti egész Európa kőrisállományát, és félő, ahogy a hollandiai szilfavész után a szilfáké, néhány évtizeden belül drasztikusan csökken a kőrisek száma is.

Jelentős kőrisállományok találhatók városi közterületeinken, ezért az urbanizált zöldfelületek kezelői is aggódva figyelik a kártevő térhódítását.

Az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) által kezelt ún A1-es figyelmeztető listán 2004 óta szereplő kőrisrontó kártételét súlyosbítja, hogy a károsítás nyomán egy különösen agresszív gombafaj is megjelenik.

Jelen pillanatban Magyarországon még nincs adat a kártevő előfordulásáról, de Oroszországban és Ukrajnában már megtalálták. Terjedését a globális kereskedelem mechanizmusai miatt meggátolni nem, csak késleltetni lehet.

A kártevő nem csak Európában, hanem az Egyesült Államok területén is gondot okoz. Itt is karanténlistára került, de mint Alison Borden cikkéből kiderül (Boulder’s emerald ash borer Quarantine was only a delaying action) ennek célja elsősorban az időnyerés volt.

A karantén intézkedések foganatosításával a városok néhány évet nyertek, hogy felkészüljenek a védekezésre. A növényvédelem tengerentúli szakemberei sok időt töltöttek a városi zöldfelületek gazdálkodóival, tanácsokkal látták el őket, hogy miként készüljenek fel az elkerülhetetlenre.

Ha a kőrisrontó berág a fatestbe, sajnos már tehertelenek vagyunk. Semmilyen növényvédőszerrel nem érjük el, így a fa pusztulásra van ítélve. Ha a kártevő megérkezik a területre, a károkozás csak három év múlva vehető észre. Ez azt jelenti, hogy a kártevő évekig pusztíthat az orrunk előtt anélkül, hogy észrevennénk. 

A kőrisrontó egyik fáról a másikra való terjedését sajnos nem tudjuk megállítani, úgyhogy előfordulásuk helyenként lassabban, van, ahol gyorsabban, de folyamatosan nő.

A küzdelem a kártevő ellen azonban mégsem hiábavaló.

Sok város, mint Broomfiled (Colorado, USA) is tervezetten felkészült a kártételre. Kihasználva az időbeli előnyét már négy évvel ezelőtt foganatosított bizonyos intézkedéseket. Azon kőrisfákat, melyek legyengült állapotban voltak, eltávolították és más fajokkal helyettesítették. Más fákat peszticides kezelésben részesítettek.

Colorado államnak azonban nem okozott olyan nagy nehézséget ennek a döntésnek meghozása, hiszen a kőris nem része az ottani természetes növényflórának, így a domborzati tagoltság természetes határokat képez a kártevő terjedésében. Európában, miután a kőris őshonos növényünk, várható a kártevő gyorsabb terjedése. Városainkban azonban lehetőségünk van előre gondolkodással a tengeren túli példa nyomán a kártétel mértékének enyhítésére.



Kapcsolódó cikkek