2019.10.21. 15:05

NE csonkoljunk fát!

A csonkolással - vagy más szóval lefejezéssel - a fák teljesen értelmetlen munkavégzés áldozatai lesznek. Magyarországon ez a művelet sajnálatos módon igen elterjedt, annak ellenére, hogy esztétikailag is csúnya. Mégis mit tehetünk?

A csonkolás eredményét láthatjuk parkokban, utcákon, irodák vagy bevásárlóközpontok közelében is. Ilyenkor azonban nemcsak a fák járnak rosszul, hanem mi is, hiszen ez a szakszerűtlen kezelés a probléma elodázásával csak többletköltséget okoz. Legtöbben azért kérjük a fa csonkolását mert félünk, hogy a telkünkön túl magasra nőtt fa veszélyezteti testi épségünket vagy házunk, kerti épületeink biztonságát. Azonban, mivel a kivitelezők gyakran nem értenek a faápoláshoz, bele sem gondolnak, hogy az egyszerű megoldással többet ártanak, mint használnak. A csonkolással ugyanis hozzájárulnak a fa végleges elpusztulásához. 

A túlzott visszavágás a vitalitás gyengülésével és a fa belső egyensúlyának felborulásával jár. Az így visszametszett fák jóval védtelenebbé válnak a külső negatív hatásokkal – gombafertőzéssel, rovarkárral, szárazsággal vagy hősokkal – szemben. A fertőzéseken kívül a másik komoly probléma, hogy az adott gyökérzettel rendelkező fa csonkja néhány évig új hajtásokat hoz, mintha megújulna. Valójában azonban ezek az új hajtáok törékenyebb és sérülékenyebb lesznekt. A fa 5-10 éven belül szinte a visszavágás előtti magasságot elérő hajtásokat hoz, de ezek veszélyessége a törékenységük miatt, sokszorosa az eredeti ágakénak. A csonkolással nem nyertünk tehát semmit, viszont meggyengítettük a fát.

Mi lehet a megoldás?

Igyekezzünk a frissen elültetett fákat olyan helyre telepíteni, ahol a fa normál magassága nem éri el a légvezetékeket és egyéb építményeket. Gondolkozzunk hosszú távon, előzzük meg a csonkolás okozta költségnövekedést. Kérjük szakember segítségét, így nem dobunk ki feleslegesen pénzt az ablakon.

Ha egy fa olyan szinten gondot jelent, hogy a lefejezés tűnik az egyetlen megoldásnak, akkor viszont elérkezett az idő a fa cserélésére.

 

 

 



Kapcsolódó cikkek