2020.06.04. 19:15

Üzleti kultúra a faápolás piacán II.

A fa növény, nem faoszlop, nem geodéziai pont. Csak lassan változik (növekedik) ezért számunkra sok esetben az állandóság érzetét kelti. Három dimenziós kiterjedése van, szélben mozog- nak az ágai, elmozdul a törzse.

A gyökérzet nem látható, de a fa stabilitásáért és tápanyagellátásáért is felel. A fa  lombkoronájának is jelentős szerepe van, nem csak a törzse határozza meg a fát. Amíg nem holtfaként kezeljük addig nem úgy vágjuk, használjuk fel ahogyan kedvünk tartja, mert nagy károkat okoz- hatunk benne. Úgy kell építenünk köré, hogy a fa életképességét ne veszélyeztessük. A talajban nem lehet bármilyen létesítményt elhelyezni, fektetni úgy, hogy átvágjuk a gyökereit, mert ezzel azonnal vagy hosszabb távon veszélyeztetjük a fa életét, egyben a fa környezetének biztonságát.

A felelőtlen (ugyanakkor sokszor jó benyomást keltő), átgondolatlan ültetések nagymértékű pazarlással járnak

Csak azt a fát szabad elültetni, amelyik biztosanminőségben lesz telepítve, helyre kerül és fenntartásának költségeire is megszületik a döntés, amely be is kerül a költségvetésbe.

Miért és mikor kell foglalkozni a fákkal?

Alapvetően nem a fának van szüksége ránk, hanem nekünk van szükségünk a fákra. Ez sokak számára nem egyértelmű, pedig nagyon is logikus.Minél városiasabb egy adott környezet, annál több alapvető életkörülményét szüntetjük meg a fáknak. Ezért két irányban kell megfontolnunk a lépéseinket:

1. vagy jelentősen nagyobb, szabadon álló, mozaikosan átjárható önálló életet élő területeket kell visszaadnunk a természetnek, vag

2. tudomásul kell vennünk az általunk okozott hátrányokat és ezeket legalább részben, magas költségen kompenzálnunk kell.

 



Kapcsolódó cikkek