2019.10.21. 10:03

Városi favédelem - az injektálásról pro és kontra

Mihez kezdjünk abban az esetben, ha látjuk fáinkat kártevőktől, kórokozóktól szenvedni, a fa azonban olyan helyen áll, ahol az ellenük való védekezés nehézségekbe ütközik?

A városi környezetben élő fák gyakran szenvednek a sűrű beépítettség miatt hőstressztől, vízhiánytól, tápanyaghiánytól. Kondíciójuk sok esetben leromlott, ezért fokozottan ki vannak téve a kártevők, kórokozók támadásának is, ami további állapotromláshoz vezet.

A faápoló és növényorvos keze a segítségnyújtáskor gyakran meg van kötve, hiszen a lakóövezetekben a növényvédelemre használt szerek száma és azok kijuttatási ideje is korlátozott.

Vannak azonban évről évre visszatérő kártételek, betegségek, amik ellen, ha a fák esztétikai értékét meg akarjuk tartani érdemes védekeznünk.

Jó megoldást nyújt ilyen esetekben a fák injektálása. Ennél a beavatkozásnál a növényvédőszert közvetlenül a fák keringési rendszerébe juttatjuk be anélkül, hogy a beavatkozásra választott szer környezetbe való elsodródásától tartani kelljen.

További előnye az injektálásnak, hogy hatástartama a hagyományos kijuttatási módokhoz képest hosszabb, szakirodalmi adatok szerint akár 2-5 év is lehet. Ilyenformán költséghatékony voltát is az előnyök közé sorolhatjuk.

Felmerül azonban annak a kérdése, mit történik az alkalmazott szerrel a növényen belül, hogyan bomlik le, mekkora a szermaradék a lehullott levelekben, alkalmasak-e az injektált fákról lekerült növénymaradványok komposztálásra. Amíg konkrét hatástanulmányok nem születnek ennek kivizsgálására addig az injektálást étkezési célra tartott fákon nem engedélyezik. Nyugat-európai szakemberek megkérdőjelezik az alkalmazhatóságát a fákra gyakorolt hatása miatt is, hiszen a szer bejuttatásával sebet ejtünk a fán, melynek begyógyulása hosszabb folyamat és még sebkezelő alkalmazásával sem tudjuk teljesen kizárni a fertőző gombák esetleges megjelenését.

Holott az injektálás tényleg hatékony és jó növényvédelmi technikának tűnik, a fent felsoroltak miatt nem tudjuk elkötelezni magunkat egyértelműen alkalmazhatósága mellett.

Sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelnünk fáink jó egészségi állapotának, kondíciójának megőrzésére.

Ehhez maximálisan biztosítanunk kellene a fák tápanyag, víz és fényigényét. Új fák ültetésekor könnyebb a dolgunk, itt, ha figyelembe vesszük a fahely adottságait, a klimatikus adottságokat és mikrokörnyezetet és a fafaj megválasztását ehhez igazítjuk.  Ha ültetés után is gondját viseljük a fáknak, már nagyon sokat tettünk. Korosabb fáknál lehetőség szerint biztosítsuk a fák tápanyagigényét, figyeljünk a jó vízelvezetésre, kerüljük a fák környezetében a talaj bolygatását. Faápolással, metszéssel előzzük meg a fák sérülését, ágak letörését, melyek potenciális fertőzési kapuvá válhatnak. Ezen ápolási munkákkal a fák statikai biztonságát is növelhetjük, mellyel biztosítjuk, hogy körültekintő gondoskodásunk eredményét sok-sok évig élvezhetjük..



Kapcsolódó cikkek